Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuisvriendelijk LED-licht

  •  
06-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rijkswaterstaat wil vleermuisvriendelijke wegverlichting. De vliegende zoogdieren houden niet van licht. Ze hebben het niet echt nodig, want ze jagen op geluid. Maar de insecten, die ze willen vangen, zijn er juist als het nog niet helemaal donker is. Dus in de schemering gaan ze op jacht. En dan gaat het licht aan.....
Dan ontsteken Eric Jansen (vleermuisexpert Zoogdiervereniging) en Marinus Jan Veltman (LEDexpert) hun ledlantaarns op de linkeroever van de Kuindervaart in de Noordoostpolder. Ze willen weten welke kleur licht het meest vleermuisvriendelijk is.
Ze doen dit experiment in opdracht van Rijkswaterstaat. De vleermuis is een bedreigde diersoort en voordat Rijkswaterstaat bijvoorbeeld een weg mag aanleggen, moet eerst worden aangetoond dat vleermuizen daar geen schade aan ondervinden. Daarom wil Rijkswaterstaat weten welk licht de vleermuizen niet verjaagt.
Vleermuizen vermijden licht omdat ze bang zijn dat ze worden opgegeten door roofvogels die met licht jagen. Daarom komen ze pas als het donkerder wordt tevoorschijn. In gebieden waar zulke predatoren niet voorkomen, vliegen ze gewoon als het licht is.
Veltman en Jansen hebben in de Kuindervaart vijf eilandjes van piepschuim neergelegd, met elk een batrecorder. Ze meten steeds wat de kolonie van pakweg veertig Meervleermuizen doet, als ze geconfroteerd worden met licht. Eerder bleek bijvoorbeeld dat vleermuizen niet van wit licht houden, ze gingen mooi aan de andere kant van de vaart vliegen. Ook groen licht is niet favoriet. Waarschijnlijk is geel licht de beste optie: mensen kunnen er goed bij zien en vleermuizen hebben er het minst last van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.