Vroege Vogels

'Vleermuiskoloniën eten meer dan 14 miljoen insecten per jaar'

  •    •  
28-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
436 keer bekeken
  •  
Kleine dwergvleermuis

Kleine dwergvleermuis

© Fotograaf Evgeniy Yakhontov, CC BY-SA 3.0

Vleermuizen leven meestal in een kolonie bij elkaar. Zo'n vleermuiskolonie eet meer dan 14 miljoen insecten en muggen per jaar, heeft de Zoogdiervereniging berekend. Vrijdag- en zaterdagavond kunnen mensen weer tellen welke van de achttien in Nederland levende soorten vleermuizen in hun eigen tuin voorkomen.

De dwergvleermuis, formaat luciferdoosje, was in voorgaande jaren de meest getelde soort. Ook de laatvlieger is een soort die veel in tuinen te zien is. Deze dieren leven onder dakpannen en spouwmuren. Ook de rosse vleermuis en de gewone grootoorvleermuis zijn regelmatig te zien. De Zoogdiervereniging heeft een kaart gemaakt om soorten vleermuizen makkelijker te kunnen onderscheiden. De kaart is op de website van de vereniging te vinden.

De weersomstandigheden zijn volgens de vereniging heel geschikt om vleermuizen te tellen. Wie mee wil doen moet in de schemering een uurtje in de tuin gaan zitten, liefst op een plek met vrij uitzicht en wat bomen of struiken rondom. Waarnemingen kunnen doorgegeven worden op www.tuintelling.nl.

Bron: ANP

Meer over:

vleermuizen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.