Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuiskelder Den Aalshorst opgeknapt

  •  
03-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
watervleermuis_foto.jpg
Landschap Overijssel heeft de vleermuiskelder op landgoed Den Aalshorst, tussen Dalfsen en Heino opgeknapt en nog geschikter gemaakt voor vleermuizen om in te overwinteren. De rond 2003 aangelegde kelder werd aan het begin goed bewoond. Helaas bleek al snel dat het aantal vleermuizen terugliep. Na onderzoek werd geconstateerd dat de kelder niet koel genoeg was. In de winter worden nog ongeveer twintig vleermuizen geteld in de kelder. Landschap Overijssel hoopt dat dit aantal weer zal oplopen tot ruim zestig exemplaren.
Vleermuiskelder Den Aalshorst
Met geld van de provincie heeft Landschap Overijssel rond 2003 op landgoed Rechteren, bij Dalfsen, en op landgoed Den Aalshorst een grote vleermuiskelder aangelegd. Hij is gemaakt van duikerelementen die zijn vrijgekomen met de herinrichting van de Emmertochtsloot. Vleermuizen hebben koude, natte en donkere plekken nodig. Hierdoor zijn oude ijskelders of ondergrondse bunkers zeer geschikt om te bouwen tot vleermuiskelder. De kelder op Den Aalshorst is relatief groot met een ondergrondse gang van achttien meter lang. In deze tunnel hangen de vleermuizen te slapen. “Vleermuizen kunnen absoluut niet tegen tocht of grote temperatuur schommelingen.” aldus Mark Zekhuis, ecoloog Landschap Overijssel. “Daarom hebben we samen met landgoed Den Aalshorst, de grond op de kelder met anderhalve meter opgehoogd en de ingang van de kelder kleiner gemaakt.” De grond die in het verleden is opgebracht was voor een groot deel van de kelder afgegleden. Ook waren er twee openingen in de kelder terwijl één opening beter is.
Vleermuissoorten
Elke winter inventariseren vrijwilligers van de Zoogdierwerkgroep Overijssel op verschillende plekken het aantal en de soorten vleermuizen. In Nederland komen vleermuissoorten voor als de gewone grootoorvleermuis, watervleermuis, baardvleermuis en franjestaartvleermuis. In het Vechtdal is op drie plekken de in Nederland zeer zeldzame brandtsvleermuis gespot. Doordat de kelder op Den Aalshorst is opgeknapt hoopt Zekhuis dat deze zeldzame soort zich ook hier gaat vestigen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.