Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleermuishuis

  •  
06-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het voormalige legercomplex Baarle Nassau wordt teruggegeven aan de natuur. De loodsen waar vroeger de tanks stonden, gaan tegen de vlakte. In die loodsen huizen echter veel vleermuizen. Voor hen wordt nu vervangende woonruimte gebouwd. Menno gaat kijken hoe je dat doet.
Het ministerie van Defensie stoot 53 overtollig geworden militaire terreinen af. Deze terreinen liggen verspreid over heel Nederland. In totaal gaat het om 2100 hectare. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zoekt Dienst Landelijk Gebied (DLG) naar een nieuwe bestemming voor deze terreinen Veel van die terreinen gaan terug naar de natuur. Het project Ontwikkeling Militaire Terreinen   is 1 januari 2005 gestart en duurt tot 2011. Alle 53 terreinen zullen dan een nieuwe bestemming hebben gekregen.
Het merendeel van de terreinen bestaat uit mobilisatie- en munitiecomplexen uit de tijd van de Koude Oorlog, maar er zijn ook uitgebreide oefenterreinen bij.
Op veel van die terreinen en complexen is nu al veel (bijzondere) natuur. De terreinen liggen immers vaak in het bos en het is er relatief rustig. Zo zijn militaire terreinen hotspots voor vleermuizen: veel bos, met doorgaans fijne gebouwen om in weg te kruipen.
Experiment
In de loodsen van mobilisatiecomplex Baarle Nassau wonen gewone dwergvleermuizen en gewone grootoorvleermuizen. In zo’n geval verbiedt de Flora- en Faunawet sloop, tenzij er een alternatief wordt geboden voor de vleermuizen. Dat alternatief wordt nu gebouwd in de vorm van een door de Zoogdiervereniging   ontworpen vleermuistoren: met dubbele muren om tussen weg te kruipen, en balken om lekker aan te hangen.
De toren is een experiment, ook voor de toekomst. Bij nieuwbouw worden spouwmuren (favoriet bij vleermuizen) vaak volgespoten. Vleermuizen raken dus steeds meer verblijfruimte kwijt. Deze toren kan onderzoeken of je met een dergelijk bouwwerk de vleermuizen kunt helpen. En als het werkt, zou je bijvoorbeeld een te bouwen elektriciteitshuisje wat hoger kunnen maken, met dubbele muren, zodat het niet alleen een elektriciteitshuisje is, maar óók een vleermuishuis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.