NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vleermuis krijgt halsband met zender

12 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Laatvlieger

© Laatvlieger, een van de grootste vleermuizen van Nederland. Foto: Eli Guerrero

Er is zeer weinig bekend over laatvliegers, een van de grootste vleermuissoorten van Nederland. Met name zijn overwinteringsgebied blijft een mysterie. Voor het eerst in Nederland krijgen deze vleermuizen een halsband om met een zender om dit mysterie op te lossen.

Slaapplaats van laatvliegers

Op de zolder van een kerk in het dorpje Castenray in Noord-Limburg bevindt zich een grote kolonie laatvliegers. Dit is een van de grootste vleermuissoorten van Nederland waar weinig over bekend is. Onderzoekers van Bureau Natuurbalans, Bionet, Stichting Regelink en Stichting de Laatvlieger hebben nu de handen ineen geslagen om te achterhalen waar de kolonie nu precies overwintert. In 2017 werden er verschillende laatvliegers voorzien van een zender middels huidlijm maar voordat de winter begon waren ze de zenders al verloren. 

Laatvlieger met zender

Verschillende organisaties hebben nu de handen ineen geslagen en gaan de vleermuizen voorzien van halsbanden met zenders. Dit is de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt. Middels een ingenieus vangsysteem met netten en infrarood camera's vangen ze de vleermuizen en voorzien de onderzoekers ze van een halsband met een zender. In de winter van 2019/2020 zal duidelijk worden waar de laatvlieger overwintert zodat maatregelen genomen kunnen worden om de vleermuis beter te beschermen.
In dit rapport  meer informatie over de laatvliegers. 

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.