Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visvriendelijk gemaal in Friesland

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vissen.jpg
Jaarlijks sterven er miljoenen vissen in Nederland, doordat ze worden vermalen in de pompen van gemalen. Bij gemaal Offerhaus is dit nu verleden tijd. Dit gemaal bij Earnew(aa)ld in Friesland is het eerste gemaal in Nederland dat vissen ongeschonden laat passeren, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts.
Zorgen
Net als ecologen en vissers maakt Wetterskip Frysl(aa)n zich zorgen over die visstand. De visstand is van grote invloed op de waterkwaliteit en schoon water is goed voor de visstand. ''Daarom nemen wij actief maatregelen om de visstand op peil te brengen en zo de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren,'' aldus Roel de Jong, dagelijks bestuurder van Wetterskip Frysl(aa)n.
Een gevaarlijke barrière
Volgens Jaap van Raaij, projectmanager van advies- en ingenieursbureau Tauw, vormen de 3.000 gemalen die Nederland rijk is een gevaarlijke barrière voor vissen: ''Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico's: ze kunnen gedood worden of beschadigd raken door de snel draaiende onderdelen van de pompen. Op deze wijze sterven er jaarlijks miljoenen vissen in Nederland. Reguliere maatregelen om gemalen vispasseerbaar te maken zijn vaak kostbaar en garanderen niet altijd de veiligheid van alle vissen. Het nieuwe FishTrack-systeem van Tauw kan in bestaande gemalen worden ingebouwd en garandeert de veiligheid en ongehinderde migratie van vissen, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts."
Bron: APS
Foto ccboudewijns
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.