Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vistrek van driedoornige stekelbaars

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
stekelbaars

© Driedoornige stekelbaars en tientallen Chinese wolhandkrabbetjes foto: Jesper Buursink

Elk voorjaar willen verschillende vissen van het zoute water van de Noordzee naar het zoete water in de polders om zich daar voort te planten. De driedoornige stekelbaars passeert middels de vispassage bij Gemaal Halfweg massaal de barrière.

Vismigratie

Tussen april en juni migreren elk jaar veel soorten vis, ook de driedoornige stekelbaars, van het zoute water van de Noordzee naar het zoete water van de polders om zich daar voort te planten. Soorten als de glasaal, de driedoornige stekelbaars en zelfs Chinese wolhand krabbetjes zoeken een doorgang naar het zoete water achter de dijken. De paaigebieden zijn meestal relatief ondiepe plekken met zoet stromend en helder water en een geschikte bodem. De vissen zwemmen tijdens de vismigratie daarom vaak tegen de stroom in, net als zalmen. In het najaar trekken de jonge en volwassen vissen van de paaigronden weer terug naar het zoute water van de Noordzee.

Vispassage

Onderweg naar de paaigebieden bevinden zich veel obstakels zoals stuwen, gemalen en sluizen. De afgelopen jaren zijn er gelukkig veel vispassages en vismigratie-rivieren aangelegd om de vismigratie te vergemakkelijken. Door de zoetwater lokstroom vinden de trekkende vissen op natuurlijke wijze de doorgang door de barrière. Zo ook bij het gemaal bij Halfweg waar de driedoornige stekelbaars massaal gebruik van maken. Het hele jaar rond doen stads-ecoloog Martin Melchers en visser Piet Ruijter onderzoek naar de vissen die gebruik maken van de vispassage. Hierbij stuitten ze op bijzondere vondsten zoals afgelopen kerst al 400 migrerende driedoornige stekelbaarzen en een late trek van de kleine glasaal in augustus.
Deze stekelbaars wacht op een vrouwtje om mee te paaien. De mannetjes krijgen in deze tijd van het jaar een rode onderzijde. Bij de driedoornige stekelbaars bouwt het mannetje een tunnelvormig nest van planten. Hij zorgt ook voor de eitjes. Gefilmd door Jos van Zijl.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor