Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vissers: te weinig bekend over milieuschade windmolens op zee

9 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolenpark_unsplash

© Unsplash

Bij het verlenen van vergunningen voor windmolenparken op zee is te weinig aandacht voor de milieueffecten. Om daar meer inzicht in te krijgen gaan vissers meewerken aan onderzoek van het World Treasury Center naar de impact van de offshore windturbines op het maritieme leven.

Gebrek aan onderzoek

Volgens de vissers, verenigd in de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK), is er momenteel een gebrek aan voldoende onderzoek. Daarbij zouden veel onderzoeken waarop vergunningverlening nu gebaseerd is gedateerd zijn. In de milieueffectrapportages van windparken zou volgens de vissers ook vaak melding worden gemaakt van het tekort aan gedegen onderzoek, maar blijft actie daarna uit.

Voedselvoorziening in gevaar

De vissers menen dat zij als beste partij kunnen zien wat de impact van de windparken op zee is op bijvoorbeeld de vis- en de vogelstand. De vraag volgens de vissers is of de offshore windindustrie wel zo duurzaam is als nu door bijvoorbeeld milieuclubs wordt gesuggereerd. "Voor je het weet zitten we in een onomkeerbare situatie waardoor het leven in zee en onze voedselvoorziening in gevaar komt", aldus EMK.

Nu al minder vis

Volgens de stichting is de aanleg van de windparken, en dan vooral het heien van palen voor windturbines, uiterst schadelijk voor het milieu. Ook zouden zee- en luchtstromingen verstoord kunnen worden door de windparken. Verder neemt de kans op aanvaringen op zee toe, menen ze. Zo merken de vissers nu al dat er minder vis zit in en om de windparken. Die worden verjaagd door het geluid van de wieken. Daarnaast zijn er rondom de windparken ook veel minder vogels door het "gehaktmoleneffect". Wat de vissers verder steekt is dat ze van de een op andere dag van hun visgronden verjaagd worden als besloten is tot de aanleg van een windpark.

Onderzoek begint

Een zegsman van EMK benadrukt dat er "onafhankelijk onderzoek" nodig is. Wat hem betreft sluiten ook onderzoekers van Wageningen University & Research en milieuorganisaties aan bij het onderzoek. De vissers zullen in ieder geval dagelijks rapporteren over het ecosysteem aan het World Treasury Center. Het verzamelen van data begint al deze maand.

Bron: ANP

Meer over:

vissers, windmolens

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar