Met dubbele toewijding zorgt een zeedonderpadmannetje voor twee nestjes eieren, tot ze uitkomen. Filmmaker Peter van Rodijnen volgde dit proces drie maanden lang, in een ijskoude Grevelingen. Zijn film gaat zondag in première op het
North Sea Film Festival in Rotterdam.
De zeedonderpad is voor de meeste duikers in de Zeeuwse wateren een bekende vis. Er komen in Zeeland 2 variaties voor van de zeedonderpad, de gewone en de iets kleinere groene zeedonderpad. Er bestaat ook nog een 3e soort ,maar deze leeft alleen in zoetwater, dat is de rivierdonderpad.
De zeedonderpad is een korte gedrongen vis met een, op en pad gelijkende, bolle kop. Daar heeft hij waarschijnlijk zijn naam aan te danken. Hij is meestal bruinachtig gevlekt, maar er zijn talloze kleurvariaties mogelijk. Op zijn kop bevinden zich stekels en ook zijn kieuwdeksels zijn uitgerust met stekels. De gewone zeedonderpad kan ongeveer 30 cm. groot worden.
Al heel vroeg in het jaar en soms zelfs wel al in januari leggen de donderpadvrouwtjes eitjes. De eitjes zijn heel opvallend roze/rood van kleur. En de nesten kunnen enkele tientallen centimeters groot worden. Het is de taak van het mannetje om het nest te verdedigen.