Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen naar libellenlarven

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Glassnijder

© Glassnijder. Fotograaf: petjoe

In een heuvelachtig gebied in Friesland met plassen en poelen ligt het eerste libellenreservaat van Nederland. Hier komen bijzondere soorten voor, zoals de zeldzame gevlekte witsnuitlibel en de glassnijder.
Het natuurgebied de Wyldemerk is in de jaren zestig ontstaan door zandwinning voor aanleg van de weg tussen Balken en Koudum. De lege putten liepen vol met water en er begonnen allerlei soorten planten te groeien. Door de afwezigheid van vissen in deze volgelopen poelen zijn deze wateren zeer geschikt voor libellen. Vissen eten namelijk libellenlarven op. Er komen in de Wyldemerk zo’n 35 soorten libellen voor. In 2007 is het gebied daarom uitgeroepen tot libellenreservaat.
De libel brengt het grootste deel van zijn bestaan door in het water, als grote, vraatzuchtige larve. De larven leven daar vaak jaren, terwijl een libel maar twee à drie weken vliegt. Mede-oprichter van het reservaat Ep van Hijum gaat met een vangnet op zoek naar libellenlarven.

Meer over:

larve, libellenlarve
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.