Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vissen naar libellenlarven

19 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Glassnijder

© Glassnijder. Fotograaf: petjoe

In een heuvelachtig gebied in Friesland met plassen en poelen ligt het eerste libellenreservaat van Nederland. Hier komen bijzondere soorten voor, zoals de zeldzame gevlekte witsnuitlibel en de glassnijder.
Het natuurgebied de Wyldemerk is in de jaren zestig ontstaan door zandwinning voor aanleg van de weg tussen Balken en Koudum. De lege putten liepen vol met water en er begonnen allerlei soorten planten te groeien. Door de afwezigheid van vissen in deze volgelopen poelen zijn deze wateren zeer geschikt voor libellen. Vissen eten namelijk libellenlarven op. Er komen in de Wyldemerk zo’n 35 soorten libellen voor. In 2007 is het gebied daarom uitgeroepen tot libellenreservaat.
De libel brengt het grootste deel van zijn bestaan door in het water, als grote, vraatzuchtige larve. De larven leven daar vaak jaren, terwijl een libel maar twee à drie weken vliegt. Mede-oprichter van het reservaat Ep van Hijum gaat met een vangnet op zoek naar libellenlarven.

Meer over:

larve, libellenlarve

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar