Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen met placenta zijn promiscue

  •  
10-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Guppy-federix.JPG

© Fotograaf: federix

De evolutie van de placenta bij levendbarende vissen, zoals gupjes, brengt een groeiend voedingsconflict teweeg tussen moeder en foetus. Het merkwaardige gevolg is dat de mannetjesvissen kleiner worden, hun lichaamskleuren verliezen, minder paringsgedrag vertonen en langere genitaliën krijgen. Dat stelt evolutiebioloog Bart Pollux van Wageningen University samen met onderzoekers van de University of California Riverside in het toonaangevende tijdschrift Nature van 9 juli.
Het Wagenings-Amerikaanse onderzoek onder de levendbarende vissenfamilie Poeciliidae laat zien dat de evolutie van een complex intern orgaan bij vrouwtjes, zoals de placenta (moederkoek), kan leiden tot de verandering van externe kenmerken bij mannetjes.
Partnerkeuze
In hun studie bepaalden de onderzoekers het ontwikkelingsniveau van de placenta bij 110 levendbarende vissoorten van de familie Poeciliidae waartoe guppen, mollies, ‘mosquitovisjes’ en zwaarddragers behoren. Zij vergeleken dit met mannelijke kenmerken en vonden dat de evolutie van de placenta op twee manieren gerelateerd is aan mannelijke kenmerken.
Enerzijds treedt er naarmate de placenta meer ontwikkeld is evolutionair verlies van mannelijke kenmerken op die een partnerkeuze voor de copulatie door het vrouwtje vergemakkelijken. Hiertoe behoren felle lichaamskleuren, een grote vin of sluierstaart en paringsdansjes.
Anderzijds betreft het kenmerken die stiekeme copulatie door het mannetje bevorderen en daarmee een actieve partnerkeuze door het vrouwtje omzeilen. Voorbeelden hiervan zijn een afname van de lichaamsgrootte van mannetjes en tegelijk een toename in de lengte van hun genitaliën - tot wel 50% van de lichaamslengte van het mannetje. De combinatie maakt het mannetjes gemakkelijk om vrouwtjes stiekem van achteren te benaderen, bijvoorbeeld als ze aan het eten zijn en niet opletten en dan vlug met ze paren.
Supervoortplanting
Een andere opmerkelijke vondst is dat de evolutie van de placenta sterk gecorreleerd is met het vermogen van vrouwtjes om meerdere broedsels bij zich te dragen die zich ieder in een ander stadium van ontwikkeling bevinden. Volgens Pollux verhoogt deze buitengewone voortplantingsstrategie de kans dat de embryo’s van een vrouwtje afkomstig zijn van verschillende mannetjes. Door met meerdere mannetjes te paren vergroot het vrouwtje de genenpool van haar nageslacht.
Bron: Wageningen University
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor