Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen keren terug naar het Markermeer

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  
In het Markermeer zat haast geen vis meer. Het Markermeer bevat veel fijn slib op de bodem wat door de wind opdwarrelt en het water troebel maak. De nieuw aangelegde Marker Wadden bieden bescherming tegen deze waterbeweging, waardoor het slib kan bezinken en het water helderder kan worden. In deze beschutte delen kunnen waterplanten goed gaan groeien, met daartussen plankton en kleine waterinsekten.  
Nut van waterplanten

Waterplanten bieden goede plekken voor het afzetten van eitjes van vissen, en de ondiepe delen van de Marker Wadden warmen in het voorjaar sneller op dan de diepere delen in het open water. Dit biedt goede mogelijkheden voor jonge vis en rondom de markerwadden zien we dan ook weer vissen terugkeren.

Kleinste leven in het water

Casper van Leeuwen onderzoekt de visstand op verschillende manieren. Met zogenaamde planktonnetten kijkt hij naar het kleinste leven in het water. Dat plankton is het voer en dus de basis voor grotere vissen. En met een speciale vissonar kan hij dan vanaf de boot zien waar er vissen onder hem zwemmen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Belangrijke soorten die hij weer terugziet zijn blankvoorn, 3-doornige stekelbaars, karper, baars, brasem, snoekbaars en zwartbekgrondel.

Vroege Vogels op de Marker Wadden, vrijdag 1 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2

Meer over:

marker wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.