Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vissen in de Waal

7 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vissen in de waal
Om ook in de toekomst droge voeten te houden, is het Nederlandse rivierenlandschap de laatste jaren flink op de schop gegaan. Wat heeft dat voor gevolgen, bijvoorbeeld voor de vis die er zwemt?
Door de stijgende waterspiegel als gevolg van de klimaatverandering hebben de Nederlandse rivieren meer ruimte nodig. Daarom wordt er al tien jaar drastisch ingegrepen in ons rivierenlandschap: in het kader van Ruimte voor de Rivier  worden oevers verlegd, dammen gebouwd, kribben verwijderd en geulen gegraven. Naast meer veiligheid moeten deze maatregelen zorgen voor een mooiere en gezondere natuur in en rondom de rivieren.

Rivercare

Maar wat hebben al die ingrepen voor gevolgen? En hoe gaat die rivier zich de komende vijftig tot honderd jaar gedragen? Kunnen we daar nog iets van leren voor de volgende keer dat we zo’n immense operatie uitvoeren? Op deze en meer vragen wordt een antwoord gezocht in het multidisciplinaire onderzoeksproject Rivercare, een samenwerkingsverband van vijf Nederlandse universiteiten en vrijwel alle onderzoeksinstituten die in ons land iets met water hebben te maken.

Kraamkamer voor vis

Remon Koopman van de Radboud Universiteit  is een van de vele biologen die onderzoek doet in het kader van Rivercare. Hij wil vooral weten wat de rivier de mens kan bieden, en daarvoor is hij in het bijzonder geïnteresseerd in de hoeveelheid vis die er in de Waal zwemt en welke soorten dat zijn.
Samen met ecologisch adviesbureau Waardenburg  vist hij daarvoor avond en avond op verschillende plekken de rivier af, zoals in wetlandsgebied Passewaaij. Dat is een uiterwaard ten zuidwesten van Tiel, die in 1996 is ingericht als natuurgebied. Twee jaar geleden is er een bovenstroomse verbinding gemaakt met de Waal, waardoor het gebied een mee-stromende nevengeul werd, een dynamisch gebied, perfect als kraamkamer voor vissen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

betgemeline5
betgemeline512 dec 2017 - 22:07

Voor een vis die in de hand wordt genomen UIT het water is het net zo benauwend als het voor een mens is om met zijn hoofd onder water geduwd te worden. Bedenk dat eventjes, heren onderzoekers!