Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen hebben overstromingen nodig

  •  
11-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
dode_vis.jpg
Riviervissen hebben overstromingen van rivieren nodig om zich te kunnen voortplanten. Het ingrijpen van de mens in de rivierloop bedreigt echter het voortbestaan van deze soorten vis. Dat concludeert Konrad Gorski in zijn promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die zijn onderzoek mede financiert, maakte de resultaten woensdag bekend.
Volgens de onderzoeker zwemmen vissen in riviervlakten, zodra die, meestal in het voorjaar, overstromen door regenval en smeltwater. Daar paaien de vissen en groeit de jonge vis op. Het tijdstip en duur van de overstroming van deze gebieden blijken cruciaal te zijn voor de mogelijkheid voor vissen om zich voort te planten, heeft Gorski aangetoond.
Door invloed van de mens zijn er in 90 procent van de riviervlakten in de wereld geen natuurlijke overloopgebieden meer, zegt Gorski.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.