Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visdief schreeuwt om spiering

  •  
14-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
visdief

© Rob Buiter

Ieder voorjaar wordt er met twee wetten in de hand - de visserijwet en de natuurbeschermingswet - gekeken of er in het IJsselmeer op spiering mag worden gevist. De visserijwet kijkt zuiver en alleen naar de visstand, de natuurbeschermingswet kijkt ook naar de vogels die afhankelijk zijn van de spiering, oftewel is er genoeg vis om de gewenste vogelstand te steunen.

Rapportage

De laatste tijd mag er vaker niet dan wel worden gevist. Maar om helderheid te scheppen heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit aan Wageningen Marine Research gevraagd de zaken op een rij te zetten. In hun rapport komen de onderzoekers met een helder advies: de spieringvisserij zou gewoon gesloten moeten worden totdat onomstotelijk duidelijk kan worden gemaakt dat de vogels geen nadeel ondervinden van de visserij. 

Visdief

Een van de vogelsoorten die sterk afhankelijk is van de spieringstand is de visdief. Op de kunstmatige archipel De Kreupel, bij Andijk, broeden vele duizenden visdieven. Ook op de net aangelegde Marker Wadden, in het Markermeer broedden in het eerste jaar al bijna tweeduizend visdieven. Volgens onderzoeker Jan van der Winden is het niet zo interessant om naar het aantal broedende vogels te kijken. Het gaat er vooral om hoeveel jongen ze groot weten te krijgen. En dat blijkt nogal tegen te vallen. Zeker in jaren dat er op spiering wordt gevist krijgen de visdieven bij langen na niet genoeg jongen groot om de populatie in stand te houden. 

Meer over:

visdief, spiering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.