Vroege Vogels

Speciale aanpassingen van de visarend

  •  
22-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
visarend met vis

© Visarend met vis. Fotograaf: jankees01

Het menu van de visarend is behoorlijk eenzijdig, het bestaat bijna helemaal uit vis. Deze roofvogel is dan ook een gespecialiseerde jager met aanpassingen om glibberige vis uit het water te plukken. Bekijk onze mooiste foto’s van jagende visarenden.
Zwevend op een hoogte van 10 tot 40 meter scant de visarend het water op vissen net onder de waterspiegel. Zodra hij iets heeft gespot, blijft hij er eerst biddend als een torenvalk boven hangen. 
visarend-biddend

© Fotograaf: TillyMeijer

Fotograaf: TillyMeijer.
Opeens stort hij zich naar beneden. Tijdens deze duikvlucht vouwt hij zijn vleugels op karakteristieke wijze in. Op het allerlaatste moment steekt hij zijn poten naar voren om daarna met een noodgang op de nietsvermoedende vis te landen.
visarend-strort

© Fotograaf: Theus1

Fotograaf: Theus1.
Een visarend kan bij het vangen van een vis kopje onder gaan. Daarom hebben ze een vettig verenpak dat water afstoot. En ze hebben neusgaten die dichtgehouden kunnen worden als ze onderwater zijn.
visarend-onderwater

© Fotograaf: creagerti

Fotograaf: creagerti.
Een vis heeft amper kans om te ontsnappen. De klauwen van de visarend zijn niet alleen vlijmscherp, ze zijn ook bedekt met kleine weerhaakjes die zorgen voor een uitstekende grip op de glibberige prooi. Hij heeft zelfs een ‘omkeerbare’ teen. Zo heeft hij aan elke poot twee tenen voor en twee tenen achter, die ervoor zorgen dat vis niet kan ontkomen.
visarend-klauw

© Fotograaf: vogeltjes1980.

Ook de grootte van de prooi mag variëren. Voor zijn formaat is de visarend namelijk erg sterk en hij kan prooien pakken die bijna even zwaar zijn als hij zelf.
visaernd-grote-prooi

© Fotograaf: WillemdeWolf

Fotograaf: WillemdeWolf.
Drinken doet een visarend maar zelden. Het meeste drinkwater komt rechtstreeks uit de vissen die hij eet. Alleen op hete dagen kun je een visarend aantreffen die drinkt. De viserend hieronder scheert over het water om een slok te nemen.
Visarend drinkt. Fotograaf: RichardBurgmei

© Fotograaf: RichardBurgmei

Fotograaf: RichardBurgmei.
Al met al is de visarend een uitstekende jager die in 1 op de 4 gevallen een prooi vangt. Een bijzonder gemiddelde. Bekijk ook de video van een jagende visarend van Diego Jansen.

Meer over:

visarend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.