Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vis is wolf in schaapskleren

  •  
20-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
PseudochromisFuscus_Graham_EdgarReef_Life_Survey.jpg

© P. fuscus Foto: Graham Edgar, Reef Life Survey (Creative Commons)

Met een naam als 'dusky dottyback' heeft de dwergzeebaarssoort Pseudochromis fuscus een misschien wel te lieve naam voor zijn gedrag. De vissoort uit het Australische Great Barrier Reef vermomt zich als volwassen andere soorten om zo de jongen te vangen.
Kleurvariaties
Zoölogen uit Basel buigen zich in een onderzoek over de kleurenpracht van het Great Barrier Reef, en ontdekten het stiekeme gedrag van P fuscus . De soort komt in veel kleurvariaties voor en het was lang een mysterie waarom. Voorheen werd gedacht dat het dwergzeebaarsje zich aanpaste aan de kleur van zijn omgeving, maar de zoölogen uit Basel ontdekten dat ze juist de kleur aannemen van volwassen vissen wiens jongen op hun menu staan.
Betrapt
Het vermommen of mimicry komt vaker voor in de natuurlijke wereld. Zo verhoogt een soort de toegang tot voedsel, de kans op voortplanting of wordt beter beschermd. Maar als dat te vaak gebeurt, loopt een soort kans betrapt te worden. Omdat de 'dusky dottyback' zich steeds verschillende vermomming aanneemt, omzeilen ze de kans dat ze herkend worden door hun prooien.
Verdediging
P. fuscus is geen grote vis, en heeft dus ook soorten die op hen jagen, zoals grote zeebaarzen. Daar helpt hun vermommingstechniek ook bij. De 'dusky dottyback' past zijn kleuren dan gauw aan aan zijn achtergrond.
Bron: EurekAlert!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor