Vroege Vogels

Vinvis aangespoeld op Texel

  •  
20-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aangespoelde vinvis texel 1

© Gemeente Texel

Op het strand van Texel is zondag een dode gewone vinvis aangetroffen. Het gaat om een vrouwtje van 18 meter lang. Het reusachtige dier is al even overleden. Het karkas is dan ook in verre staat van ontbinding.
De gewone vinvis is na de blauwe vinvis, de grootste walvisachtige ter wereld. Het gebeurt zelden dat deze soort in het ondiepe water van de Noordzee terechtkomt. En eens in de zoveel jaren spoelt er een dood exemplaar aan op de Nederlandse of Belgische stranden.

Berging

Samen met Rijkswaterstaat gaat Ecomare maandag vanaf 08.00 uur ‘s ochtends de vinvis weghalen. Het vlees wordt afgevoerd naar een destructiebedrijf. Het skelet gaat naar Ecomare. Het natuurcentrum wil het geraamte van de vinvis graag in de collectie opnemen en exposeren in de walviszaal. ,,De botten zijn wat beschadigd, maar het skelet is wel compleet. Dus we zijn er erg blij mee”, aldus de zegsman van Ecomare.
Ecomare vermoedt dat de vinvis door een aanvaring met een schip om het leven is gekomen.
aangespoelde vinvis 2 texel

© De aangespoelde vinvis op het strand van Texel. Bron: Gemeente Texel.

De plek waar de dode vinvis ligt, is afgezet maar vanachter de afrastering is de walvis wel te zien. Medewerkers van Ecomare zijn zondag de hele dag aanwezig geweest om het publiek te vertellen over deze walvissoort. ,,We hebben wel zesduizend mensen tekst en uitleg gegeven'', laat een woordvoerder van Ecomare weten.

Meer over:

texel, vinvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.