Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vinkenslag in beeld: opvallend constant

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Vink - cursus vogelzang

© Fotograaf: karelbuitenkam

Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag gemiddeld voor het eerst op 21 februari gehoord wordt. De beperkte variatie wordt voor klein deel bepaald door de temperatuur.
Sinds de start van De Natuurkalender in 2001 zijn er ruim 2500 waarnemingen van de eerste vinkenslag doorgegeven. Voor elk jaar hebben ze de datum bepaald waarop de middelste waarneming is doorgegeven. Uitgezet in een grafiek is goed te zien dat de vinkenslag opvallend constant is in de tijd.

Opvallend constant

Wanneer de vinkenslag voor het eerst te horen is, is gemiddelde over de afgelopen 17 jaar op 21 februari. Het vroegste jaar tot nu toe is 2001. Tussen het vroegste en laatste jaar zitten maar 13 dagen en dat is weinig want bij het sneeuwklokje is dat 37 dagen en gele kornoelje 69 dagen. De beperkte variatie in het tijdstip waarop de vink begint te zingen wordt voor een klein deel verklaard door de temperatuur in de maanden januari en februari. Een warme start van het jaar leidt tot een vroegere start van de vinkenslag.
Bekijk de grafieken op Nature Today
Geef ook door wanneer je voor het eerst de vinkenslag hoort
Bron: Nature Today, Natuurkalender

Meer over:

vinkenslag
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor