Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijftien jaar broedende zeearenden in Nederland

  •  
14-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
Zeearend

Mannetje Z663 boven de IJsselmonding

© Martijn de Jonge

Ooit waren er serieuze plannen om de zeearend opnieuw te introduceren in Nederland. Natuurbeschermers waren fel tegen die plannen. 'De vogels zouden vanzelf wel komen!' De rest is geschiedenis. Inmiddels broeden er tenminste 15 paar zeearenden in ons kleine landje. Natuurfotograaf Martijn de Jonge kon er wel een boek over schrijven; en deed dat dan ook.

Vogels en vissen

In die vijftien jaar is er het nodige ontdekt over de zeearenden. Zo bleken ze zich in de winter voornamelijk met eenden en kleine ganzen te voeden en 's zomers met  grote vissen. Ook de burgerlijke stand van de vogels is goed in kaart gebracht. Een deel van de vogels kreeg op afstand herkenbare code-ringen en tegenwoordig vliegen er ook enkele zeearenden met een zendertje rond. Die zenders vertellen dat de vogels veel mobieler zijn dan tot nu toe gedacht. Voor een uitstapje via Duitsland naar Noord-Frankrijk draaien ze hun vleugel niet om.

Eerste geringde vrouw

We varen met Martijn mee naar een zeearendennest vlak bij zijn woning, in de IJsselmonding. Daar broedt vrouwtje AF19, één van de jongen die uit het allereerste Nederlandse nest sinds mensenheugenis vloog, in 2006 in de Oostvaardersplassen. De foto hierboven is haar huidige man, 'Z663' die tijdens de reportage luid 'kekkerend' over de boot kwam vliegen.

Overzichtswerk

Bij de KNNV-uitgeverij verscheen deze week het overzicht van 15 jaar broedende zeearenden (en het bijbehorende onderzoek) in Nederland.

Meer over:

zeearend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.