Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vijftien gestrande grienden aan kust Nieuw-Zeeland alsnog overleden

23 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
griend_creative_commons.JPG

© Foto: Creative Commons


Zeker vijftien grienden die maandag aan de kust van Nieuw-Zeeland waren gestrand, zijn dinsdagochtend volgens de autoriteiten dood aangetroffen. Een dag eerder werden de walvissen nog door reddingswerkers naar dieper water geholpen.

Grootste deel gered

Een groep van 49 grienden, een soort walvissen, werd maandag aangetroffen op zo'n negentig kilometer ten noorden van de toeristische plaats Nelson. Een touroperator had alarm geslagen en daarna probeerden vrijwilligers de dieren nat en koel te houden. Het lukte uiteindelijk om het grootste deel van de grienden naar dieper water te brengen. De geredde dieren zwommen in de loop van de avond weer op zo'n tachtig meter van de kust, bericht Radio New Zealand.

Maar dinsdagochtend werden de dieren weer op hetzelfde strand aangetroffen. 28 grienden zijn nog in leven, zeker vijftien zijn overleden. Ook maandag kwamen al meerdere walvissen om.

Een deel van de grienden zou inmiddels weer proberen naar dieper water te zwemmen, maar een ander deel hangt nog steeds in de buurt van de kust rond. Reddingswerkers zijn ingezet om de dieren te helpen.

Beruchte plek

Er spoelen vaker grienden aan bij Farewell Spit, een soort haak van zand die uitsteekt in zee. Dat gebeurde de afgelopen vijftien jaar zeker tien keer. Het vorige grote incident vond plaats in 2017. Toen spoelden ongeveer zevenhonderd van deze dieren aan. Zo'n 250 grienden overleefden dat niet.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar