Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vijfsterren-varkens

2 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Varken - familie - buiten

© Fotograaf: ChrisMeewis

Vandaag start stichting Varkens in Nood een campagne voor ' vijfsterren-varkens'. Varkensboeren geven deze dieren alle ruimte, ze mogen ouder worden dan zeven maanden en biggen worden niet weggehaald bij hun moeder. Van de 4000 varkensboeren in ons land krijgen er 28 boeren de vijfsterrenstatus van de stichting. De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan strenge criteria om de varkens een fatsoenlijk bestaan te garanderen. De dieren mogen tot aan de slacht een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. 

Eerlijke prijs

De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven.
Om het welzijn van de varkens objectief te kunnen beoordelen, is een uitgebreide vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst bestaat uit 27 vragen met een korte motivatie en is opgesteld door een veearts en dierkundig ingenieur. De antwoorden werden in onderlinge samenhang beoordeeld. Wel zijn er een aantal vragen die aan minimale criteria moeten voldoen. Wordt er op deze vragen negatief geantwoord, dan was dit in principe voldoende voor een afwijzing.  

Gezond bedrijf

Om vijfsterren-varkensboeren te ondersteunen heeft Varkens in Nood een website ontwikkeld waarop boeren alle informatie vinden die ze nodig hebben om een gezond bedrijf op te bouwen. Het geeft ook een overzicht van de vijfsterren-boeren in ons land. Sommigen verkopen het varkensvlees direct vanaf de boerderij. 

Meer over:

varkenshouderij

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar