Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijf wisentkalfjes geboren in Nederland

  •  
26-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wisentkalfjes_Ruud-Maaskant.jpg

© Foto: Ruud Maaskant (PWN)

In het Kraansvlak, in de duinen tussen Overveen en Zandvoort zijn dit jaar vijf wisentkalfjes geboren. Een eeuw geleden in het wild uitgestorven leven de wisenten inmiddels al acht jaar in dit natuurgebied van PWN.
Wisent project
In 2007 startte hier het eerste project in Nederland waar wisenten in de natuur leven. De dieren hebben het er uitstekend naar hun zin en de kudde van oorspronkelijk zes dieren bestaat inmiddels uit 24 wisenten. In 2009 werden voor het eerst kalfjes geboren in het 220 hectare grote Kraansvlak. Daarmee waren de eerste wisenten, geboren in de Nederlandse natuur, een feit. Ook alle opvolgende jaren zijn kalfjes geboren. Zodoende is de groep inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kudde van 24 dieren.
Gevarenzone
Aan het begin van de 20e eeuw was de wisent bijna van de aardbol verdwenen en waren ze helemaal uitgestorven in het wild. Inmiddels zijn er weer ruim 5.000 wisenten, maar daarmee is de diersoort nog lang niet uit de gevarenzone. Het project van PWN en ARK Natuurontwikkeling levert een bijdrage aan het behoud van deze nog altijd bedreigde diersoort. De wisenten die in het Kraansvlak geboren zijn, maken deel uit van het internationale stamboek dat in Polen bijgehouden wordt.
Bezoek de wisenten
Het publiek kan ook van de wisentkalfjes genieten. Vanaf het speciale observatiepunt bij het duinmeer en vanaf de paden langs het omheinde Kraansvlak. Ook worden regelmatig begeleide excursies aangeboden. En sinds 2012 kan men ook op eigen gelegenheid de wisenten bezoeken door gebruik te maken van het Wisentenpad. Dit pad is geopend tussen 1 september en 1 maart, daarna sluit het pad in verband met het vogelbroedseizoen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.