Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijf tropische dagen per jaar door klimaatverandering

  •  
20-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
zon

© jokevandepoppe

Door klimaatverandering telt Nederland tegenwoordig gemiddeld bijna vijf tropische dagen per jaar, meldt het KNMI donderdag. Een eeuw geleden had een zomer gemiddeld slechts één tropische dag. Op zulke dagen is het 30 graden of warmer.

Aantal hete dagen neemt toe

Met de opwarming van de aarde neemt het aantal hete dagen relatief snel toe. Per graad opwarming in de zomer zijn er ongeveer twee tropische dagen bij gekomen, ziet het KNMI. "De zomers in Nederland zijn gemiddeld 2 graden warmer geworden, het aantal tropische dagen is met ruim een factor vier toegenomen", schrijft het weerinstituut.

Tropische dagen en aanhoudende hitte kunnen gevaarlijk zijn, met name voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Het KNMI waarschuwt dat de uitstoot van broeikasgassen snel omlaag moet om een verdere toename van tropische dagen te beperken.

Broeikasgassen

Broeikasgassen houden warmte vast in de atmosfeer. Het gaat onder meer om koolstofdioxide (CO2), methaangas en lachgas. De uitstoot van broeikasgassen stijgt wereldwijd nog steeds.

Wereldleiders hebben met elkaar afgesproken de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en bij voorkeur onder de 1,5 graad. Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat de gemiddelde wereldwijde temperatuur voor 2035 mogelijk al 1,5 graad hoger zal zijn door de huidige uitstoot van broeikasgassen. Wel benadrukken ze dat het voorkomen van elke tiende graad opwarming nog steeds zin heeft.

Bron: ANP

Meer over:

klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.