Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2018

  •  
16-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
jwp_shortlist2018
Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 100 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
Shortlist Jan Wolkers Prijs 2018 (in alfabetische volgorde):
Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet - Uitgeverij Gottmer.
Darwin in de stad - Menno Schilthuizen - Uitgeverij Atlas Contact.
De Meerkoet - Remco Daalder - Uitgeverij Atlas Contact.
Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker - Uitgeverij Cossee.
Wieren - Miek Zwamborn - Uitgeverij van Oorschot.
De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan het thema van de Boekenweek 2018. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het voordeel was een zeer rijke oogst, het nadeel voor de jury is dat er veel moois buiten de boot moest vallen. We hadden met gemak een shortlist van wel tien boeken kunnen maken. Maar dat is luxeleed. Met deze shortlist hebben we het neusje van de zalm te pakken in de Nederlandse natuurschrijverij’, aldus de jury.
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).
Eerdere winnaars van de prijs zijn: Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.