Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2015

6 sep 2015
  •  
leestijd 3 minuten
Jan_Wolkers_Siegfried_01.jpg
Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Die wordt op 18 oktober tijdens de Dag van het Natuurboek in Amsterdam uitgereikt door Karina Wolkers. De jury moest selecteren uit bijna 100 boeken: een zeer gevarieerd aanbod van wetenschappelijke werken, kinderboeken, poëzie, romans, monografieën en veldgidsen. Opvallend dit jaar is de rijke oogst aan bijzondere veldgidsen, terwijl de hoeveelheid groene romans en kinderboeken dit jaar wat minder was dan vorige jaren. 
De vijf nominaties in alfabetische volgorde op titel:
• Basisgids grassen -  Arie van den Bremer    
• De Italiaanse chauffeuse -  Hans Dorrestijn
• Larven van libellen -  Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
• Niet zonder elkaar, bloemen en insecten - Louis Schoonhoven e.a.
• Wildernis, woongebied en wingewest -  Louwrens Haquebord
De prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en VARA’s ‘Vroege Vogels’. Tijdens een bijzondere radio-uitzending die helemaal gewijd is aan het Nederlandse natuurboek, wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat vindt plaats in een ruimte die gevuld is met bijzondere natuurboeken: de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur (of het boek) zal vereeuwigen.
De jury: Karina Wolkers, Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).
Een korte omschrijving van de vijf genomineerden:
Basisgids grassen
Dat een gids niet saai hoeft te zijn, blijkt uit de Basisgids grassen, 143 soorten, in woord en beeld toegelicht. Gapen in het gras? Geen seconde. Tenzij u ongevoelig bent voor elke poëtische prikkel bij het lezen van termen als ‘tongetje’, ‘oortje’, ‘stengel’, ‘schede’ en de als koosnaampjes klinkende ‘Geknikte vossenstaart’, ‘Kropaar’ of ‘Gekielde dravik’. Een blik in de Grassengids, en de wereld is nooit meer hetzelfde.
De Italiaanse chauffeuse
Gelukkig valt er ook te lachen met de natuur. Vintage Dorrestijn: ‘Aan de voormalige Grift (een riviertje waarvoor slome ambtenaren de nieuwe naam Vallei-rivier hadden bedacht) zat ik weer eens naar iets te kijken dat ik niet thuis kon brengen: een steltlopertje met veel wit onder de vleugels.' Dan weet je als doorgewinterde Dorrestijnlezer hoe na veel omzwervingen het verhaal eindigt: ‘Het steltlopertje bleef in nevelen gehuld.’ Heerlijk.
Larven van libellen
Een fotoboek, over libellen, poëtisch omschreven als ‘de perfecte zomerliefde’. En daar dan de larven van. 240 pagina’s dik, rijk geïllustreerd en tjokvol details over meer dan 80 verschillende soorten. Een boek voor bezetenen – precies een van de criteria waarop de Jan Wolkers Prijs zijn keuze baseert.
Niet zonder elkaar
Het zou de titel van een biografie van Ramses Shaffy kunnen zijn, maar het is een aanstekelijk boek over de bloemetjes en de bijtjes. Letterlijk: een college van dertien auteurs beschrijft welke verrassende strategieën sommige planten hebben om insecten te lokken die voor hun bevruchting moeten zorgen.
Een moderne versie van Jac P. Thijsse’s Verkade-album ‘De bloemen en haar vrienden’, uit 1934, vlot geschreven, vol fascinerende voorbeelden. 
Wildernis, woongebied en wingewest
Geograaf en archeloog Louwrens Hacquebord beschrijft de geschiedenis van de poolgebieden. Over de jacht op walvissen en ijsberen, walrussen en zeehonden, het winnen van steenkool, olie en gas uit de bevroren gronden, en hoe natuurbeschermingsorganisaties de gebieden trachten te beschermen. Een belangrijk boek over de meest onontgonnen gebieden van de aardbol. Om het koud van te krijgen, maar warm aanbevolen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's