NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vijf levende potvissen gestrand op Texel

12 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
potvis2.jpg
Op Texel zijn vijf potvissen gestrand. Ze zijn nog in leven. Dat heeft het centrum voor wadden en Noordzee Ecomare dinsdagavond gemeld. De hulpdiensten zijn ter plaatse. De gemeente Texel vraagt mensen om niet naar het strand te komen.
Update: De vijf potvissen zijn dood. Dat hebben deskundigen woensdagochtend 13 januari vastgesteld, meldde het ministerie van Economische Zaken 
Wangeroog
Afgelopen vrijdag waren al twee jonge potvissen dood aangespoeld op het Duitse Waddeneiland Wangeroog. Ecomare melden toen dat dit nooit eerder gebeurd op dit eiland. De ene was 13 meter lang en de ander 12 meter. Potvissen leven in warmere tropische en subtropische wateren. Alleen mannetjes wijken regelmatig uit naar noordelijke wateren en kunnen dan in de Noordzee belanden. Het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee is te ondiep voor potvissen. De kans op overleven is klein.
Volgens de berichtgeving zouden deze dieren al langer dood zijn. Ecomare medewerker en walviskenner Pierre Bonnet denkt echter dat dit niet klopt. Wanneer een potvis overlijdt, treedt er namelijk snel gasvorming in het lichaam op. Daardoor wordt de piemel van het dier naar buiten gedrukt. Op de facebook pagina van Kustnieuws is een foto te zien waar de piemel nog nauwelijks naar buiten steekt. Volgens Pierre wijst dit erop dat de dieren nog niet zo lang dood zijn. Doordat de piemel niet zichtbaar was werden beide potvissen op facebook en twitter in eerste instantie voor vrouwtjes uitgemaakt.
Er spoelt ook wel eens vaker een potvis aan in Nederland. Op Texel gebeurde dat nog in 2012. 
Bron: ANP en Ecomare

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.