Vieste voertuigen weren levert flinke gezondheidswinst op
• 21-07-2011
• leestijd 2 minuten
Een beperkt aantal oude voertuigen, zoals brommers, bestelbusjes en vrachtwagens zijn doorslaggevend voor de uitstoot van schadelijke ultrafijne stof in de steden. Dat blijkt uit een meetactie van Natuur & Milieu en de milieucentra naar de luchtkwaliteit langs populaire hardlooproutes in de vier grote steden. In tegenstelling tot wat veel overheden denken levert het weren van oude vieze voertuigen wel degelijk forse gezondheidswinst op.
Vieze lucht
Een hardloper ademt al snel drie keer zoveel lucht in als normaal, zo’n 2.000 liter per uur. Uit de luchtmetingen blijkt dat hardlopers langs snelwegen vier tot tien keer meer schadelijke deeltjes inademen dan op de schoonste punten van de route. Langs drukke stadswegen is dat drie keer zoveel. ‘Telkens als zo’n oude brommer of auto voorbijkomt krijg je een flinke hap roet binnen, vergelijkbaar met iemand die de rook van een sigaret in je gezicht blaast,’ zegt projectleider Karin Blaauw van Natuur & Milieu. ‘Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Gemeenten denken vaak dat plaatselijke maatregelen nauwelijks helpen omdat al zoveel vieze lucht van elders wordt aangevoerd. Maar het verbannen van echt vieze voertuigen helpt wel degelijk om de lucht in de stad schoner te krijgen, blijkt uit deze meetactie en dat is pure gezondheidswinst. Steden kunnen hun milieuzones uitbreiden naar bestelbusjes en oude dieselauto’s en het doorgaand verkeer uit de stad weren. Ook goed is het stimuleren van elektrisch vervoer in de binnenstad en het schoner maken van mobiele werktuigen zoals veeg- en graafmachines.’ Superslecht voor de luchtkwaliteit zijn snelheidsverhogingen en bredere snelwegen.
Run4air
De meetactie is onderdeel van het project Run4Air van Natuur & Milieu dat zich richt op hardlopers, een groep die extra kwetsbaar is voor luchtvervuiling. Veel mensen lopen voor hun gezondheid wekelijks vele kilometers in en bij de stad. Hardlopen is gezond en dat moet niet verpest worden door vieze lucht. Uit de metingen blijkt dat het veel verschil maakt waar en wanneer je loopt. Vuistregel: blijf zo’n 200 meter van de snelwegen vandaan en loop bij voorkeur in de vroege ochtend in plaats van na de avondspits.
Schone lucht is cruciaal voor hardlopers. Daarom wil Natuur & Milieu, samen met UtrechTrent en een aantal bedrijven, de Utrechtse Singelloop in september zo schoon mogelijk maken. Zo worden aggregraten en vervuilende volgwagens vervangen door schone alternatieven. Hardlopers kunnen meedoen aan een sponsorloop voor schone lucht. Informatie hierover en meer schone-lucht-tips staan op
www.run4air.nl. Het verslag van de meetactie is hier te downloaden.
Bron: Natuur en Milieu