Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vierluik 'HET WAD' vanaf 6 mei te zien bij BNNVARA op NPO 1

6 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
grijze_zeehonden

Grijze zeehonden

© Ruben Smit

In vier afleveringen van elk bijna een uur brengt natuurfilmer Ruben Smit opnieuw een ode aan de wadden in de documentaireserie 'Het WAD'. Smit en zijn crew filmden in vijf jaar tijd meer dan 500 uur aan materiaal. En veel daarvan is nog niet eerder vertoond. Dit vierluik zet de kijker oog in oog met de magische schoonheid, wreedheid en oneindigheid van het Wad.

Het WAD is vanaf 6 mei elke woensdagavond om 20.35 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. 

De documentaire toont natuurverschijnselen waarvan de kijker zich kan afvragen of dit echt Nederland is. De grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten lijken meer op Antarctica en het noorderlicht doet eerder denken aan de Noordpool, maar alles is gefilmd in het Nederlandse Waddengebied. Ruben Smit: "De tv-serie laat de oneindige en magische rijkdom van het Waddengebied zien, van de allerkleinste algen onder water tot de razendsnelle slechtvalk in de lucht."

Winter op Het Wad

De eerste aflevering van Het WAD speelt zich af in de winter. Dan raken de zandplaten en banken van de Waddenzee bevolkt met vele honderden grijze zeehonden. Ze zetten er hun pups op de wereld waarna er gevechten uitbreken tussen de mannen om de vruchtbare vrouwen. Onderwater komt heel vroeg in het voorjaar nieuw leven tot ontwikkeling; larven van mosselen, zeesterren en kwallen vormen de basis van de voedselketen op het Wad. Op de kwelders maken duizenden brand- en rotganzen zich klaar voor hun lange reis terug naar Siberië. 

Het WAD is een coproductie van Ruben Smit Producties en BNNVARA. Ruben Smit maakte eerder de documentaires 'WAD, overleven op de grens van water en land', 'Levende Rivier', 'De Schatkamer van de Veluwe' en co-regisseerde ook 'De Nieuwe Wildernis' over de natuur in de Oostvaardersplassen.

Het onderstaande beeldmateriaal van Ruben Smit geven alvast een indruk van de natuurdocumentaire:
kanoetstrandlopers

Kanoeten en bonte strandlopers

© Ruben Smit

duinen

Duinen

© Ruben Smit

bergeendmetkuikens

Bergeend met kuikens

© Ruben Smit

babykluut

Jonge kluut

© Ruben Smit

grijzezeehond-vrouw

Vrouwtje grijze zeehond

© Ruben Smit

deslufter-texel

De Slufter op Texel

© Ruben Smit

Meer over:

het wad, ruben smit

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Robert56
Robert566 mei 2020 - 13:21

Ik zal er niet naar kijken. Walgelijk hoe hij verlekkert in de Nieuws BV op de radio zit te vertellen dat hij filmt dat een muis een strijd voert om niet te verdrinken. Dan ben je echt een walgelijk figuur, alles voor de beelden. Weg met dat soort types. Jaja het is de natuur maar dat wil niet zeggen dat je dat zo moet gaan filmen en dan er verlekkert over gaat praten op de radio. Triest figuur, had dat muisje gewoon even geholpen.Was jij soms ook dat sneue figuur die dat stervende en verdrinkende hert filmde destijds in de Oostvaardersplassen?