Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vier wolven gezien in drie maanden tijd

28 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
wolven in nederland

© Foto: Jeroen Kloppenburg / Wolven in Nederland

Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.

Veluwe

Dat meldt Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit. Van een van de dieren, wolvin GW998f, is zeker dat ze zich in Nederland heeft gevestigd. Zij wordt al zeker een half jaar waargenomen in het noordelijke deel van de Veluwe. Dat betekent volgens wolvenkenners dat het dier deze regio als leefgebied heeft uitgekozen.
Verder zijn de afgelopen drie maanden uitwerpselen verzameld van wolvin GW960f. In augustus 2018 vorig jaar kwamen de eerste meldingen vanaf de Midden-Veluwe over deze wolvin binnen.

Mannetje

Sinds kort leeft er ook een mannetje op de Veluwe: wolf GW893m. Op 6 januari verscheen hij voor het eerst in Nederland. In de weken daarna zijn keutels van de wolf op de Noord-Veluwe gevonden, in hetzelfde leefgebied als dat van wolvin GW998f. “De kans is aanwezig dat ze elkaar hebben ontmoet”, zegt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research.

Voeden met wild

De tweede wolvin die zich vrijwel zeker op de Veluwe heeft gevestigd, voedt zich met wild dat in haar territorium op de Midden-Veluwe leeft. Dat staat vast nu er een door de wolvin aangevreten hertenkalf is gevonden in de boswachterij Uchgelen-Hoenderloo. De wolvin heeft in haar omgeving nog geen schapen gedood.
Ecoloog Hugh Jansman noemt de vondst van het halfopgegeten hertenkalf “uniek.” “Het is voor het eerst dat we bewijs hebben dat wolven op de Veluwe wilde hoefdieren eten. Dat vermoedden we al op basis van haren in de wolvenkeutels die we verzamelen op de Veluwe.” Sommige boeren en natuurbeheerders zijn bang dat wolven hun vee zullen aanvallen. Volgens wolvenkenners hebben gevestigde wolven een grote voorkeur voor wilde prooidieren.

Europese bescherming

Wolven en andere dieren in het wild die beschermd zijn onder Europese natuurwetgeving, blijven dat ook in de toekomst. De huidige Europese natuurregels kunnen ongewijzigd van kracht blijven. Dat heeft Eurocommissaris Karmenu Vella (Milieu) woensdag toegezegd naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren. De Eurocommissaris sprak over ‘paniekzaaierij’ over het herstel van één diersoort en gaf aan dat EU-landen ook onder de huidige regels genoeg mogelijkheden hebben om eventuele problemen in de co-existentie met grote roofdieren op te lossen. Ook benadrukte Vella dat de wolvenpopulaties in de meeste regio’s nog altijd niet op duurzame niveaus zijn.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.