Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vier Voeters: Eindelijk handhaving van verbod op batterijkooien

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eieren_01.jpg
De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters reageert verheugd op het besluit van de Europese Commissie om Griekenland en Italië voor het Hof van Justitie van de Europese Unie te brengen. Beide landen zijn in overtreding doordat zij de Richtlijn 1999/74/EC, die batterijkooien voor leghennen verbiedt sinds 1 januari 2012, niet goed geïmplementeerd hebben.
Illegale kooien
“Slechts een maand geleden bracht Vier Voeters naar buiten dat twee grote Italiaanse bedrijven nog steeds honderdduizenden leghennen in illegale kooien houden. Door het zetten van deze juridische stappen, boekt de Europese Commissie positieve vooruitgang. Vier Voeters blijft hopen op snellere handhaving van dierenwelzijnswetgeving in de toekomst”, zegt Gabriel Paun, campagneleider bij Vier Voeters Internationaal.
Handhaving
De dierenwelzijnsorganisatie voorzag problemen met de handhaving van de Richtlijn en bracht al in september 2011 naar buiten dat het verbod genegeerd werd in Griekenland. Sindsdien werden vergelijkbare gevallen onderzocht en ook in Frankrijk en Roemenië werd illegale eierproductie ontdekt. Deze landen herstelden zich echter een maand na de ontdekking: “De vertraging van de handhaving van het verbod op batterijkooien is triest, maar hopelijk dient het als een geleerde les voor de Europese Commissie  bij komende dierenwelzijnsmaatregelen”, voegt Paun toe.
Kooi-eieren
De lange vertraging in handhaving veroorzaakte op grote schaal marktverschuivingen, oneerlijke concurrentie en werkte nadelig voor bedrijven die investeerden om aan het verbod te voldoen. Nog steeds worden grote hoeveelheden kooi-eieren, veel ervan illegaal geproduceerd, verborgen in producten zoals pasta, koekjes en sauzen. Zonder informatie op de verpakking kan de consument kooi-eieren niet mijden. “We willen consumenten helpen om een weloverwogen keuze te maken. Daarom lanceren we een smart phone app die consumenten de mogelijkheid biedt om barcodes van producten die eieren bevatten te scannen. Ze weten dan binnen een seconde of hun voedsel kooivrij is of niet. De app is al gelanceerd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het blijkt erg goed te werken en daarom zullen we het binnenkort uitbreiden naar andere Europese landen, waaronder Nederland”, aldus Paun.
Bron: Vier Voeters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.