Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vier op de tien Nederlanders zijn minder vlees gaan eten

  •  
20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
vlees kiloknaller

© Bron Pixabay

Circa vier op de tien Nederlanders (38 procent) zijn volgens eigen zeggen bewust minder vlees gaan eten in de laatste jaren. Nog eens 5 procent wil binnenkort minderen, meldt het Voedingscentrum op basis van een representatieve steekproef door onderzoeksbureau Motivaction.

Waarom?

De meest genoemde redenen om minder vlees te eten, zijn de impact van de vleesproductie op het milieu (37 procent) en het dierenwelzijn (34 procent). Ruim een kwart (27 procent) laat vlees vaker staan omwille van de eigen gezondheid. Vier op de tien Nederlanders (41 procent) vinden dagelijks vlees eten ook niet meer van deze tijd.

Mensen vinden het soms wel lastig om te minderen. "Ze zijn bang de smaak te missen en zijn gewend aan vlees op hun bord. Ook identiteit blijkt een rol te spelen; een kwart van de mensen vindt dat vlees eten bij hen hoort", zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum.

Afname vleesconsumptie

Het minderen met vlees is van de laatste jaren. In 1950 aten we gemiddeld 17 kilo vlees per persoon per jaar, tegenover bijna 36 kilo nu. "De gemiddelde vleesconsumptie bleef stijgen tot 2010. Toen aten Nederlanders gemiddeld 39,5 kilo vlees per persoon per jaar, ruim 20 kilo meer dan een halve eeuw ervoor. Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie gemiddeld af, al stagneert het wat sinds 2016", aldus het Voedingscentrum.

Onder vleeseters is kip het populairst: ruim drie kwart (76 procent) eet dit minstens één dag in de week.

Aan het onderzoek werkte een representatieve groep van meer dan duizend Nederlanders van 18 tot 80 jaar mee.

Bron: ANP

Meer over:

vlees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.