Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vier eieren zijn al uit bij de torenvalk

20 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
torenvalk_09.jpg

© Fotograaf: gj4roest

De torenvalken van Beleef de Lente doen het dit jaar erg goed: zes eieren zijn gelegd, waarvan er al vier zijn uitgekomen. Zes eieren is meestal het maximum aantal in een legsel. Het aantal gelegde eieren is afhankelijk van het voedselaanbod en de weersomstandigheden.
Broedgelegenheden
De torenvalken van Beleef de Lente broeden in de watertoren van Dunea in het duingebied Meijendel. De Nederlandse torenvalkenpopulatie is voor het overgrote deel aangewezen op kunstmatige broedgelegenheid. Door heel het land zijn torenvalkenkasten geplaatst om valken een onderkomen te bieden en eventuele muizenoverlast te bestrijden.
Helft van eigen gewicht aan eieren
Eieren worden gemiddeld om de dag gelegd. Het vrouwtje van Beleef de Lente heeft binnen elf dagen zes eieren gelegd; samen zo’n 126 gram, meer dan de helft van haar eigen gewicht van 250 gram. Hopelijk zijn er straks zes kuikens, die over een kleine maand succesvol uitvliegen!
Big Broeder
Vroege Vogels TV zal vanavond weer een samenvatting geven van de alle  webcams van Vogelbescherming en Staatsbosbeheer. Kijken dus!
Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Bron: Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.