Vroege Vogels

Vier dode noordkapers aangespoeld bij Canada

  •  
27-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Noordkaper

© Bron: Wikimedia Commons - NOAA Fisheries

In de afgelopen drie weken zijn voor de kust van Canada vier dode noordkapers, een bedreigde walvissoort, gevonden. Dat is ongeveer 1 procent van de totale populatie, meldt The New York Times.

Bekende walvissen

Het is niet bekend waar de dieren door zijn gestorven. Een van de walvissen is een vrouwtje, genaamd Punctuation, dat zeker acht kalveren heeft voorgebracht. Ze werd al 38 jaar door walvisexperts in de gaten gehouden. Een andere noordkaper is Comet, die ongeveer 33 jaar was en ook al kleinkinderen heeft.
De twee andere zijn jonger, namelijk een mannetje (Wolverine) van 9 jaar die eerder deze maand werd aangetroffen en een vrouwtje van 11 die dinsdag met Comet dood werd gevonden.

Groot verlies

Volgens het Amerikaanse New England Aquarium, dat de walvissen volgt, is dit een grote aderlating. “Het verlies van geslachtsrijpe vrouwen is biologisch een groot verlies voor deze soort, die de afgelopen jaren een sterke bevolkingsafname heeft gekend.”

Botsingen en visnetten

In een recente studie is de dood van zeventig noordkapers onderzocht die tussen 2003 en 2018 zijn gerapporteerd. Van 43 walvissen kon de doodsoorzaak worden vastgesteld. Daarvan bleek 90 procent te zijn overleden door botsingen met schepen of doordat ze verstrikt waren geraakt in visnetten.
Bron: ANP

Meer over:

canada, noordkapers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.