Vroege Vogels

Video: Historische eik

  •    •  
26-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
eiken_01.jpg
Al meer dan honderd jaar was het een mooi zondagmiddaguitstapje, de uitkijktoren op de Bosberg bij Appelscha, ook wel de Belvedere genoemd. Al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw staat hij er. Maar na al die tijd komt dan eindelijk de waarheid naar boven. De uitkijktoren stond op de kruin van een eeuwenoude eik.
Nieuwe toren
Dit verhaal komt nu naar boven, nu de oude toren vervangen wordt door een nieuwe, hogere uitkijktoren, omdat de aanplant inmiddels boven de oude toren uitgroeit. De historische vereniging van Appelscha vond in oude geschriften aanwijzingen dat de oude eik in de loop van vele jaren is verdwenen onder het stuifzand.
Verplaatst
Om de historische eik te sparen, wordt de nieuwe toren enkele meters verplaatst. Ook wordt de boom niet uitgegraven. Doordat hij al zo lang ingegraven is onder het stuifzand, zou hij dit niet overleven. Appelscha is door deze ontdekking straks niet één, maar twee attracties rijker!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.