Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Victorie voor merel Victor

  •  
12-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
merel_31.jpg
Wie wint de eerste Nederlandse Merelkampioenschappen? En het is geworden merel Victor uit Driebergen!
De afgelopen maanden kon je stemmen op de drie genomineerden. Ze zijn gekozen uit honderden opnames van merelzang die Vroege Vogels ontving. Meer dan 200 mensen stuurden hun favoriete Turdus merula in.
Drie kanshebbers
Geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen is bij de drie genomineerde merels langs geweest om de zang met zijn professionele apparatuur op te nemen. De eerste kanshebber, merel Jelle, is ingestuurd door Paulien Bom uit Zuiderwoude. Anja Haver uit Uithoorn nomineerde merel Mart, die al 3 jaar in haar tuin broedt en elke ochtend en avond zijn lied ten gehore brengt. En volgens Arnout Imhof uit Driebergen is zijn merel Victor de mooiste van ons land.
Merelkampioenschappen
In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd zijn zang zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. De 1 miljoen mannetjes zingen zeker niet allemaal even mooi. Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen zo vals als een kraai, aldus geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen. Hij bedacht de merelverkiezing. Melodieus of niet, zeker is dat ze heel erg verschillend kunnen zingen.
Hollandse Blackbird
Merel Victor krijgt in elk geval een kilo biologische rozijntjes en een vogelbadje, maar zijn eeuwige roem komt in een ode aan hem van Ellen ten Damme. Eén van de beroemdste singer-songwriter nummers uit de muziekgeschiedenis is ‘Blackbird’ van Beatle Paul McCartney. Voor de merelzang maakte men in 1968 een stukje merelzang uit het grote geluidenarchief van de Abbey Road Studio’s. De merel werd achteraf, toen het lied verder helemaal af was toegevoegd. “Dat kan beter”, volgens Vroege Vogels. “Wij gaan niet voor zomaar een vogel, maar voor de Nederlands Kampioen en het lied wordt gecomponeerd en aangepast aan de zangkwaliteiten van de winnende vogel.”
Voor de uitslag: klik hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.