Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vette vis is goed voor de oren

  •  
02-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zalm.jpg
Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.
Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen. Zelfs stripheld Obelix krijgt meer dan eens het advies vis te eten om slimmer te worden. Dullemeijer heeft nu de wetenschappelijke verklaring voor die veronderstelling gevonden en is daar vorige maand op gepromoveerd.
Jonge varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen. Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.
Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op. Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.
Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.