Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verzilting in kustgebieden neemt toe

  •  
09-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
kanoeten voor de kust van Harlingen

Tientallen kanoeten schuilen voor het hoge water voor de kust van Harlingen

© Rob Buiter

Verzilting wordt volgens deskundigen een steeds groter probleem voor de landbouw in Nederlandse kustgebieden. Diverse kenniscentra zijn daarom een nieuwe samenwerking begonnen om ons landbouwsysteem daar beter bestand tegen te maken en "zuinig en slim" om te gaan met zoet water, zo laten Wageningen University & Research (WUR) en onderzoeksinstituut Deltares weten.

Zoutgehalte neemt toe 

Het zoutgehalte van de gronden langs de kust wordt steeds hoger. Dat komt door een combinatie van klimaatverandering, de zeespiegelstijging die voortkomt uit de stijgende temperaturen en bodemdaling, legt Deltares uit. Volgens het instituut vormt verzilting daardoor een bedreiging voor de voedselproductie. Daar moet dus actie tegen worden ondernomen.

Samenwerken voor een oplossing

Zeker kleigronden zijn gevoelig voor verzilting. "Eenmaal aangetaste grond heeft een slechte structuur, is minder vruchtbaar en dat zal tot lagere opbrengsten en uiteindelijk een lager inkomen van de boer leiden", voegt de WUR eraan toe. Dat vraagt volgens de universiteit om "tijdige, robuuste en duurzame oplossingen". Die willen de betrokken instellingen samen gaan ontwikkelen. Ze hebben daarvoor het 'Kenniscluster voor Verziltingsvraagstukken' opgericht, op initiatief van de provincie Fryslân. Ook de Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Van Hall Larenstein, de Hanzehogeschool en de Zeeuwse hogeschool HZ zijn erbij betrokken.

De instellingen willen kennis uit theorie en praktijk op het gebied van water, bodem en gewassen met elkaar combineren. Verder zeggen ze te gaan kijken naar "mogelijkheden voor aanpassing van teelten naar meer zilte omstandigheden".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.