Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verwarring en de hermelijn

4 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2055 keer bekeken
Hermelijn

© Fotograaf: jvriens

Zie je een klein bruin dier de weg oversteken? Wie weet is het een hermelijn… Of is het misschien een wezel?  

Verschil

Hermelijnen en wezels lijken ontzettend op elkaar. Toch zijn ze prima uit elkaar te houden als je goed oplet. Het belangrijkste kenmerk van de hermelijn is de zwarte punt van zijn staart. Die heeft de wezel niet, deze heeft gewoon een bruine staart. De hermelijn is ook groter dan een wezel, want de wezel is maar net zo groot als een mensenhand!  

Wintervacht

De hermelijn kan in de winter spierwit worden, afgezien van zijn zwarte staartpunt. Dit is een goede schutkleur als er sneeuw ligt. Zo kan hij zich goed verstoppen voor roofdieren, maar zo kan hij ook stiekem zijn prooi besluiten. Helaas voor de hermelijn ligt er niet vaak sneeuw in Nederland, dus zijn vacht is niet heel nuttig. In het voorjaar verhaart hij en wordt zijn vacht weer bruin. Met die kleur is hij vrijwel onzichtbaar in het struikgewas. Het is een echte jager die soms zelfs prooien pakt die groter dan hijzelf zijn.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

hermelijn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema4 mei 2021 - 15:03

mooie video