Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vervuiling in Nigeria-de enige die Shell vrijpleit is Shell zelf

  •  
01-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
olievlek.jpg
In tegenstelling tot eerdere berichten in de media, tonen de uitgelekte gegevens van de UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties) over olievervuiling in het Nigeriaanse Ogoniland niet aan dat 90 procent van de olievervuiling het gevolg is van sabotage en diefstal.
Volgens een persbericht van de UNEP van 23 augustus zijn deze schattingen afkomstig van de Nigeriaanse overheid, die zich grotendeels baseert op gegevens van de oliemaatschappijen. Het onderzoek van de UNEP loopt nog en zij distantieert zich volledig van deze cijfers. Hiermee zijn de eerdere uitspraken van Mike Cowing -het hoofd van het UNEP onderzoeksprogramma in Nigeria- op de website van de UNEP op 10 augustus, weerlegd. Cowing beweerde dat de olielekkages in de Nigerdelta voornamelijk worden veroorzaakt "door de diefstal van olie via het saboteren van oliebronnen" en dat "slechts 10 procent van de olielekkages wordt veroorzaakt door slecht onderhoud".
Maar, naar nu blijkt, zijn Cowing's beweringen gekopieerd van de oliemaatschappijen en niet gestoeld op enig onafhankelijk onderzoek. Opmerkelijk is dat Cowing in juni van dit jaar zich in een uitzending van Zembla nog heel kritisch uitliet over Shell. Hij noemde het gedrag van de oliemultinational in de NigerDelta toen "onacceptabel". Bekijk de Zembla-uitzending 'Vuile olie van Shell' van 13 juni 2010 op Zembla.nl
Milieudefensie roept de UNEP op haar onafhankelijkheid niet in gevaar te brengen en dus ook niet op cijfers van Shell te vertrouwen.
Lekken in Nederlandse woonwijk
Milieudefensie blijft erop aandringen dat Shell verdere schade voorkomt en de tonnen gelekte olie die nog in het gebied liggen, zo snel mogelijk opruimt. Het bedrijf is daartoe verplicht, ongeacht de oorzaak van de lekkages.
Woordvoerder Geert Ritsema: “Stel je eens voor dat er in Nederland een roestige pijpleiding onbeschermd dwars door een woonwijk zou lopen, en een vandaal er een gat in zou steken, waardoor de olie de voortuinen instroomt: daar zou Shell niet mee wegkomen. In Nigeria kan dat blijkbaar wel."
Onderhoud?
Op 15 juli heeft Shell in de Volkskrant ook al een poging gedaan zich de slachtofferrol aan te meten. Volgens directeur Mutiu Sunmonu doet Shell er alles aan om de olievervuiling in Nigeria aan te pakken. Zo heeft Shell vorig jaar 300 van de 6000 kilometer leidingen vervangen. In dit tempo duurt het achterstallig onderhoud dus 20 jaar, terwijl in diezelfde periode elk jaar honderdduizend vaten olie weglekken... Milieudefensie blijft campagne voeren om Shell te dwingen haar rotzooi op te ruimen.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor