Vervolg: tijgerblauwtje in de keuken
• 25-10-2010
• leestijd 2 minuten
In een natuurbericht van afgelopen woensdag werd ingegaan op een tijgerblauwtje dat was gevonden in een keuken in Breda. Er werd toen gespeculeerd of het een zwerver was of dat de vlinder was meegekomen met voedingswaren.
Er kwam onmiddellijk reactie op het natuurbericht van 20 oktober. Marja van de Straten, vlinderspecialist van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), meldt: “Dat is nu precies de plek waar ik de soort in Nederland het meest verwacht. Rupsen van tijgerblauwtjes komen zeer veel voor in peultjes uit Afrika. In het verleden werden deze vaak aangetroffen bij inspecties”. Tegenwoordig krijgen ze veel minder meldingen binnen. Dat is waarschijnlijk niet omdat ze er niet meer in zitten, maar onder andere omdat peultjes niet meer verplicht op rupsen gekeurd worden, maar alleen op kwaliteit. Het hangt er dus vanaf of de inspecteur het de moeite waard vindt om een gevonden rups aan de VWA in te sturen. De katoendaguil (Helicoverpa armigera), die samen met het tijgerblauwtje veelvuldig wordt gevonden in peultjes uit Afrika, staat sinds 2008 ook niet meer op de quarantainelijst. Inspecteurs sturen rupsen uit peultjes nu dus helemaal niet meer in. Ook speelt mee dat inspecteurs zelf het tijgerblauwtje herkennen en weten dat het niet naar de VWA ingestuurd hoeft te worden.
Marja van de Straten vermoedt dat er nog steeds zeer regelmatig tijgerblauwtjes in de peultjes zitten. “Aangezien we tegenwoordig jaarrond peultjes uit Afrika in de winkels hebben liggen, zal het wellicht steeds vaker voorkomen dat mensen tijgerblauwtjes vangen”. Vlinderaars zijn er zeer op gespitst en als er een wordt gezien en herkend dan zal dat zeker wereldkundig gemaakt worden.