Vroege Vogels

Vervoersverbod varkens uitgebreid tot heel Duitsland

  •  
05-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_169647.jpg
Het verbod op het vervoer van varkens wordt uitgebreid tot heel Duitsland. Alleen voor de slacht mag onder strikte voorwaarden nog wel transport plaatsvinden. Dat hebben veterinaire experts van de EU-lidstaten woensdag besloten. Tot nu toe gold alleen een vervoersverbod voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen na de uitbraak van diverse gevallen van varkenspest. In die deelstaat mag nu ook geen vervoer meer plaatsvinden van slachtrijpe varkens.
Het besluit van de EU-experts volgt op de uitbraak van twee nieuwe gevallen van varkenspest in Noordrijn-Westfalen. In de deelstaat moeten nu ook nieuwe, scherper afgebakende kleine veiligheidszones worden afgebakend om de verdere verspreiding van de dierziekte te voorkomen. Het totale vervoersverbod voor Noordrijn-Westfalen blijft voorlopig voor tien dagen van kracht. Er komen ook strengere richtlijnen voor de desinfectie van vrachtwagens die varkens hebben vervoerd vanuit andere EU-lidstaten naar slachthuizen in Noordrijn-Westfalen.
,,Wij zijn op zich wel content met deze flinke uitbreiding. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn'', reageert woordvoerder D. van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Hij omschrijft de Duitse varkenspestcrisis als een bermbrand die steeds weer oplaait en nu eindelijk toch goed wordt aangepakt. De zegsman verwacht dat de gevolgen van het vervoersverbod voor de Nederlandse bedrijven te ,,overzien'' zullen zijn.
Ruim de helft (51,2 procent) van de 3,7 miljoen levende biggen, die Nederland in 2004 exporteerde, was bestemd voor Duitse varkensbedrijven.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.