Vroege Vogels

Vervoerders luiden noodklok over roetfilters

  •  
15-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitstoot.jpg
De overheid moet veel meer investeren om de vrachtwagens in Nederland minder vervuilend te maken. De donderdag door het ministerie van VROM toegezegde extra 46 miljoen euro subsidie voor roetfilters volstaat bij lange na niet. Er moet nog minstens 50 miljoen euro bij.
Dat stellen KNV, TLN en EVO, de brancheorganisaties in het goederenvervoer in een reactie op de bekendmaking van het ministerie. De belangenclubs maken zich 'ernstige zorgen' over het beschikbare subsidiebudget voor roetfilters."Het is rampzalig dat zo'n regeling aan z'n eigen succes ten onder dreigt te gaan'', aldus een woordvoerster van TLN.
Vorig jaar hebben de brancheorganisaties, de ministeries van VROM en Verkeer en tien gemeenten afgesproken dat ze de luchtkwaliteit in binnensteden willen verbeteren. De ondernemers investeren veel geld om hun wagenpark te voorzien van roetfilters en daar staan subsidies van het Rijk tegenover.
Tot nu toe zijn er in meer dan 14.500 vrachtwagens roetfilters ingebouwd. Het gaat volgens EVO, TLN en KNV vooral om grotere exemplaren, die doorgaans zoveel mogelijk de binnensteden mijden. In het begin waren er vooral roetfilters beschikbaar voor deze categorie vrachtwagens.
Voor de kleinere vrachtauto's, die wél veel rondrijden in binnensteden, zijn pas sinds kort filters beschikbaar. De eigenaren van deze voertuigen dreigen nu subsidie mis te lopen. Volgens de brancheorganisaties is 30 miljoen euro van de nu door VROM toegezegde 46 miljoen euro al uitgegeven. Met het extra geld kan de branche waarschijnlijk slechts enkele weken toe.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.