Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vervangende woonruimte

  •  
06-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
tureluur.jpg
De Deltawerken hebben in Zeeland veel veranderd. Zo raakten veel vogels hun rust- en foerageergebied kwijt. Om dat te compenseren wordt cultuurland teruggeven aan de natuur. Vroege Vogels kijkt bij “Plan Tureluur”, waarvan de eerste fase onlangs gereed kwam.
Plan Tureluur
In 1991 presenteerde de Zeeuwse Milieufederatie het Plan Tureluur, een natuurontwikkelingsproject van ongekende omvang en met hoge ambities. Aanleiding tot het plan was de afname van de schorren en het intergetijdengebied door de bouw van de stormvloedkering, de Philipsdam en de Oesterdam. Hierdoor is de Oosterschelde kleiner geworden en in zo’n kleine Oosterschelde is het natuurlijk dringen geblazen.
Voor het Plan Tureluur werden rond de Oosterschelde 44 gebieden geselecteerd waar een groep deskundigen van natuurbeschermingsorganisaties en overheden goede mogelijkheden zag voor natuurontwikkeling. Buitendijks wil het Plan Tureluur proberen de afname in het areaal schorren te compenseren en duinen te ontwikkelen. Binnendijks kunnen met behulp van bulldozers en verhoging van het waterpeil moerassen gecreëerd worden, zowel brakke of zoute moerassen in de lager gelegen gebieden als zoete op hogere locaties
De tureluur is gekozen als symbool van het natuurontwikkelingsplan voor de Oosterschelde. Het is een vogel die het hele jaar door in en rond de Oosterschelde is aan te treffen. De tureluur broedt op de schorren en in de zilte graslanden. Daarnaast is de tureluur het hele jaar door aanwezig op de slikken, in de inlagen en andere drassige terreinen aan de binnenkant van de dijk. De tureluur profiteert volop van de natuurontwikkeling. Het broedgebied wordt fors groter en ook buiten het broedseizoen zal er ruimte zijn om voedsel te zoeken of te rusten.
De tureluurs die rond de Oosterschelde broeden vertrekken in het najaar naar het zuiden en bereiken het kustgebied van Afrika. In de winter verblijven in de Oosterschelde de tureluurs uit noordelijke streken zoals IJsland.De tureluur symboliseert de belangrijke rol die de Oosterschelde speelt in het leven van honderdduizenden vogels die pendelen tussen het hoge noorden en het verre zuiden. De tureluur is vooral tijdens de broedperiode een luidruchtige vogel. Zo verzorgt hij de nodige publiciteit voor het Plan Tureluur.
Zeeaster (Aster tripolium, syn. Tripolium vulgare Nees) komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van het getijde staan. Ze groeien op de vloedlijn. Zeeaster (of zulte) komt in Nederland voor in het deltagebied, op de waddeneilanden, langs de Waddenkust en de Friese kust. Het is een 15-60 cm hoge, tweejarige plant van de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De plant heeft 12 cm smalle, langwerpige (lancetvormige) bladeren en bloeit van juli tot september.
Zeeaster werd vroeger in Zeeland in het wild verzameld door arme mensen. De jonge bladeren worden nog steeds als groente gegeten. Ze worden dan onder de naam lamsoren te koop aangeboden. Lamsoor echter, is ook een eetbare plant die op de kwelders groeit. Deze heeft als Latijnse naam Limonium vulgare.
Bronnen: Zeeuwse Milieu Federatie; Wikipedia
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor