Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verstoring menselijk geluid op natuur

12 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gevlekte dolfijn, bowriding

© Rob Buiter

Met onze auto's, vliegtuigen, schepen en industriële productie maken wij veel herrie. Zowel op land als op zee kan het geluid dat wij mensen maken grote verstorende effecten hebben op de natuur. Het gebruik van sonar door schepen kan de communicatie tussen dieren erg moeilijk maken. Soms blijkt het ook de verklaring voor het stranden van dolfijnen en walvissen. Het geluid kan onder water duizenden kilometers ver dragen. 

Olie en gas

Voor het opsporen van olie- en gasvoorraden onder de zeebodem wordt seismisch onderzoek gedaan. Dit gebeurt meestal door explosies in het water die geluidsgolven geven en weer via de bodem terugkaatsen. Deze explosies kunnen wekenlang doorgaan en de vissen en zeezoogdieren ernstige gehoorbeschadigingen geven. En zonder hun gehoor zijn ze ten dode opgeschreven. Ze kunnen dan geen voedsel meer vinden en  niet meer onderling communiceren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar