Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verste rots in zonnestelsel ontdekt

  •  
18-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sterren hemel

© bron: pixabay

Ver voorbij alle planeten draait een rotsblok in een baan rond de zon. Het is het verste object in het zonnestelsel dat tot nu toe is ontdekt. De afstand van de zon naar de rots is 120 keer de afstand van de zon naar de aarde. Dat is drie keer zo ver als Neptunus, de planeet die het verst van de zon af staat.

Farout

De ruimterots heeft de wetenschappelijke naam 2018 VG18 gekregen. Zijn bijnaam is Farout (ver weg). De ontdekkers hadden eerder al andere rotsen aan de rand van ons zonnestelsel ontdekt. Die hebben bijnamen als Biden en Goblin gekregen. Zij staan dichterbij.

Dwergplaneet

Over Farout is nog heel weinig bekend. Hij doet er waarschijnlijk zo'n 1000 jaar over om één keer rond de zon te draaien. De rots is ongeveer 500 kilometer in doorsnee en heeft een roze gloed, wat kan betekenen dat hij veel ijs heeft en is rond. Mogelijk is hij een dwergplaneet, net als Pluto.

Planeet X

De ontdekkers denken dat er mogelijk een negende, nog niet ontdekte planeet in de uithoeken van ons zonnestelsel te vinden is. Die wordt 'Planeet X' genoemd. Als de wetenschappers de omloopbanen van rotsblokken als 2018 VG18 beter kennen, kunnen ze misschien uitrekenen of er een planeet ver weg is die aan ze trekt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor