In de IJsselvallei in Gelderland zijn in 2005 verschillende zeldzame insectensoorten gevonden in natuurterreinen. De meest bijzondere is de zeldzame bandheidelibel, dit insect is nog nooit eerder gezien in dit gebied.
De waarneming van de bandheidelibel is gedaan door een vrijwilliger die insecten inventariseert in natuurgebieden van Natuurmonumenten. Hij trof meerdere exemplaren bij elkaar aan, wat betekent dat de diertjes zich hier voortplanten. Daarnaast zijn de tengere pantserjuffer en zompsprinkhaan ontdekt. De tengere pantserjuffer lijkt sterk op de gewone pantserjuffer. Daarom is het mogelijk dat hij al langer in het gebied leeft, maar over het hoofd is gezien. De zompsprinkhaan was al eerder gezien in de IJsselvallei, maar is in 2005 op nieuwe locaties in de riviervallei ontdekt.
Natuurmonumenten verwacht dat het aantal bandheidelibellen en andere zeldzame insectensoorten zich in de toekomst gaan uitbreiden of vestigen in de IJsselvallei. Boswachters houden met hun beheer al rekening met deze kleine dieren, bijvoorbeeld door de natuurgebieden gefaseerd te maaien. Dit betekent dat ze de wei- en hooilanden niet in zijn geheel maaien, maar slechts delen daarvan. Zo blijft een deel van het gras staan, waardoor insecten kunnen overleven.
De bandheidelibel is makkelijk te herkennen aan zijn rode achterlijf en de brede bruine band over de vier vleugels. De bandheidelibel plant zich voort in beekjes en ander langzaam stromend water. Deze insecteneter eet langs de waterkant. Hij is te zien tussen juli en oktober. Daarna overwintert hij als larve of als ei. Deze soort was uit Noordwest-Europa verdwenen, maar sinds 1953 herstelt het zich langzaam. De laatste jaren zijn in Gelderland maar een paar vindplaatsen bekend. Sinds 2005 dus ook de IJsselvallei!