Vroege Vogels

Verschil tussen havik en sperwer

  •  
04-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8049 keer bekeken
  •  
sperwer_13.jpg
Voor het onderdeel Zelf Geschoten krijgen we opvallend veel filmpjes toegestuurd van roofvogels die een duif hebben geslagen. In veruit de meeste gevallen gaat het dan om een sperwer en heel soms om een havik. Hoe zou het komen dat we zo vaak duiven als prooi zien en hoe herken je het verschil tussen een sperwer en een havik?
Duif is een hele kluif
De sperwer is een kleine tot middelgrote roofvogel die tegenwoordig ook in steden broedt. Vooral ’s winters jagen ze hier op kleine vogeltjes die aangetrokken worden door aangeboden voer in onze tuinen. Opvallend genoeg zien we veel ongelukkige duiven in de Zelf Geschoten-filmpjes. Dit terwijl duiven maar 0,7% van het menu van de sperwer uitmaken in de broedtijd. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat een duif voor een sperwer een hele kluif is. De sperwer gaat dan eerst op zijn gemak de duif zitten plukken omdat deze te zwaar is om mee weg te vliegen. Op die manier geeft hij mensen onbedoeld ook de kans een mooi filmpje te maken. Met kleinere vogels als mezen of mussen zal een sperwer makkelijker wegvliegen om zijn prooi op een beschutte plek te verorberen, uit het zicht van de filmer.
Sperwer of havik?
De havik lijkt sterk op de sperwer. Vaak zorgt de herkenning voor problemen. In het algemeen is de havik groter en duidelijk krachtiger gebouwd. Ook de stevigere poten en de meer uitgesproken koptekening zijn goede kenmerken van de havik. Sperwers zijn kleiner en ieler. Maar pas op! Vooral bij de sperwer is het vrouwtje duidelijk een maatje groter dan het mannetje. Het vrouwtje is dan ook in staat om grotere prooien te grijpen dan het mannetje. Verder hebben sperwers regelmatig witte vlekken op de rug, in tegenstelling tot de havik. Als de vogel in je tuin een druppelvormig gestreepte buik heeft, met de streepjes in de lengterichting, hoef je trouwens niet te twijfelen: dan is het een jonge havik.
Sperwer of havik?

© Sperwer of havik?

Het onderdeel Zelf Geschoten is al een tijdje een groot succes, op tv én op de website. In deze rubriek sturen kijkers ons hun mooiste natuurfilmpjes. Zie je zelf iets bijzonders in de natuur? Film het en stuur het naar ons op .
Foto sperwer met turkse tortel: gerard1
Foto's plaat: vand0687, maarten50 (sperwers), Ivan Kertai, pieterbj (haviken)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.