Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verrekijkers: Nader verklaard

  •  
18-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
552 keer bekeken
  •  
test.jpg
Alle kijkers dragen twee belangrijke getallen in hun modelnaam, bijvoorbeeld 8x32 of 10x42. Het eerste cijfer, in dit geval de 8 of 10, refereert aan de vergroting. Een 8x vergrotende kijker haalt een onderwerp 8 keer dichterbij. Het tweede getal, in dit geval 32 of 42, staat voor de diameter van de lens (het objectief) die het verst van je verwijderd is als je door de kijker kijkt. Hoe groter de diameter, hoe meer licht er in je kijker valt en hoed helderder het beeld is. Wat ook voor helderheid zorgt, is de coating van de lenzen. De verschillende coatingen kunnen worden aangebracht op het objectief, het oculair en het prisma. Hiervoor worden de volgende afkortingen gebruikt C (Coated) FC (fully Coated), FMC (Fully Multi Coated). Een C betekent dat alleen het objectief een coating heeft, FC het oculair en het objectief, FMC het prisma en de lenzen. FMC kijkers staan dan ook garant voor de beste kwaliteit qua helderheid, contrast en kleurechtheid.
Kijkers met een fasecoating, ook wel fasecorrectiecoating genoemd, hebben een scherper, helderder en contrastrijker beeld dan kijkers zonder deze coating. De fasecoating is meestal alleen te vinden in de duurdere topmodellen.
Prisma’s en lenzen van bariumkroonglas (Bak-4) dat de lichtsterkte vergroot, zorgen ervoor dat de beelden ook aan de randen van het gezichtsveld haarscherp zijn. Lenzen van ED-glas (ED staat voor Extra Large Dispersie) hebben minimale kleurfouten en zijn licht in gewicht. HD-glas (HD staat voor High Definition) reduceert kleurranden tot een minimum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.