Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verplaatsen van gevangen dassen naar Vlodrop opnieuw bekeken

22 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
394 keer bekeken
Das__Jan_Duker_JD20100523-273__1__1.jpg

© Foto: Jan Duker

De provincie Limburg laat nog eens onderzoeken of vier in Roermond gevangen dassen overgebracht worden naar een nieuw onderkomen in Vlodrop, niet ver van Roermond. Natuurorganisaties hebben kritiek op dit plan, omdat daar volgens hen al een dassengezin woont.

Op leven en dood

De nieuwe dassenfamilie wordt door het zittende dassengezin mogelijk als indringer beschouwd. "In het belang van het welzijn van de dassen en om nog meer hectiek uit te kunnen sluiten, wordt nu nogmaals nauwkeurig naar de beoogde herplaatsingslocatie gekeken", laat de provincie zondag weten.

Uit eerder onderzoek zou volgens de provincie gebleken zijn dat in Vlodrop geen bestaande dassenburcht aanwezig is. Maar ecoloog Wim Tegels liet zaterdag zien dat de bestaande dassenburcht pal naast de door de provincie aangelegde kunstburcht gelegen is. "Als beide dassenfamilies bij elkaar komen gaan ze met elkaar vechten op leven en dood", aldus Tegels. Om die reden verzet hij zich, net als andere natuurorganisaties, tegen verhuizing naar Vlodrop.

Dierenopvang

In opdracht van de provincie werd op een braakliggend stuk land aan de Hambeek in Roermond een dassengezin van vader, moeder en twee baby's gevangen, en vervolgens naar een dierenopvang in het Belgische Opglabbeek gebracht. De bedoeling was om de dieren zaterdagavond naar de nieuw aangelegde kunstburcht aan de Roer in Vlodrop te brengen. Maar onder druk van natuurorganisaties en de Partij voor de Dieren besloot de provincie daar nog mee te wachten. Eerst wordt nog eens goed gekeken naar de situatie in Vlodrop. Voorlopig blijven de dassen nog even in het gespecialiseerde natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

De dassen moesten volgens de provincie weg uit hun onderkomen bij de televisietoren in Roermond omdat daar nieuwbouw is gepland en omdat de dieren daar te weinig voedsel zouden vinden. Normaal mogen dassen niet tijdens de paar- en zoogtijd verplaatst worden. Maar de provincie zorgde tot woede van natuurbeschermers voor een ontheffing, waarna de dassen werden gevangen.

Bron: ANP

Meer over:

dassen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar